HTR025 Laki & Järjestys -arvio

Sarvilevyt -Facebook

BRUTALISTINEN LYRIIKKA

Laki & Järjestys “Uusi Aika” CD oli positiivinen ylläri! “Kuka lystin kustantaa?” 7″ oli asiallinen sekä jäykkyydessään varsin sympaattinen.

Uusi CD on siitä hyvä, että albumin lisäksi mukana on koko 7″ sessio, sisältäen bonus biisin jota ei ollut vinyylillä. Jos ep jäi ostamatta, tai sitä ei jaksa erikseen kaivaa esiin, matskut kuulee heti albumin perään. Ei tarvitse myöskään pelkällä pers’ tuntumalla ja sumuisilla muistikuvilla vertailla uutta ja vanhaa matskua. Tulee selväksi että albumilla kaikkein jäykin oi vaihde on hieman notkistunut ja rinnalle on tullut aimo annos ihan ehtaa aikuisten miesten punk rockia!

Esimerkiksi kappale nimeltään “Rintamamiestalo” on levyn hittejä. Tämähän on kuin Unborn-SF hyvässä mielessä, kun tehdään punk rock tykitystä siitä miten 40-luvulla jätettiin koti rajan taa, mutta uusi talo pistetään lihasvoimin pystyyn ja kestää isältä pojalle! Digipakin kansissa myös hauskasti toteutettu piirustus joka konkretisoi maailman muutosta.

Toinen erikoisuus on levyn hittibiisiksi laskettava “Huomisen Kadut”. Mitenhän tämä pitäisi määritellä, sillä tavallisesti cover biisiksi kutsutaan kappaletta jonka joku toinen on jo levyttänyt, mutta entäs kun kyseessä on L.A.M.F:lle tehty biisi, mutta yhtye ei itse saanut sitä nauhoitettua. Kyseessä siis tavallaan Laki & Järjestyksen biisi, jonka on kirjoittanut LAMF:n I. Lappi! Biisi on selvästi L&J omia sävellyksiä “hittivetoisempi” sovitukseltaan. https://www.youtube.com/watch?v=Wl5CgM0RPVg

Omat kappaleet vaihtelee aggressiivisesta turpaanveto oi hommasta, punk rockin kautta letkeämpään rallatteluun. Toinen biisi joka ei ole jäsenten omasta kynästä on Cock Sparrerin “I got your number” käännettynä suomeksi.

Taannoin kun tehtiin uuden Vapaudenristin levyn käännöksiä, alkoi olla aikamoinen kiire että ehtii painaa ennen tulevaa keikkaa. Vetäisin itse hieman mutkat suoriksi ja syötin vaan suomenkielisen lyriikan google translateen ja painoin nappia, haha….. Tuli melkoisen jäykähköä lyriikkaa! Kyseiset tekstit lähetin basistille että voisitko viilata teksteihin hieman suomenkielisiä tekstejä muistuttavaa sävyisyyttä, ettei ole lyriikan sijaan ihan pelkkää epämääräistä selkokielistä selostusta mistä kappale kertoo.. heh. Ihan hyväthän niistä lopulta tuli kun runopojat ja runkkarit viilasi!

Tämä tuli näet mieleen tästä brutalistisesta käsittelystä jonka Cock Sparrer coveri saa osakseen. On nimittäin muuten harvinaisen jäykkä käännös! Kappaleen alkuperäinen sisältö lienee kuvastaa sitä pettymystä ja skeptisyyttä jota 70/80-luvun punk bändit tunsivat kun erilaiset poliittiset liikkeet yritti rekrytoida taiteilijat ajamaan agendaansa. Ainakin näin itse tulkitsisin sen. I got your number -ilmaisu tarkoittaa että näkee henkilön todellisen luonteen tai ymmärtää mitä oikeasti on tapahtumassa. Lyriikka kiukkuaa että vois mennä saarnaamaan jollekin muulle kun ei kiinnosta alkaa vetämään mitään puolueen linjaa. En ihmettelisi jos tämä fiilis ollut siksi kun kaikenlaiset hyötyjät olleet pyörimässä ympärillä, jakelemassa puolueen lentolehtisiä ja poliittisia projekteja, kun rockaria kiinnostaisi enemmän näyttää keskisormea ja hörppiä olutta. Laki & Järjestys käännöksessä ohitetaan tuon tyyppinen sisältö ja teksti kuvailee tilannetta siitä ärsytyksestä kun mediassa on kaikkea ihme roskaa niin paljon että järki lähtee ja kertosäkeessä tokaistaan että pidä varas, tiedän sun asuntos numeron! Heh! Ei huono tulkinta sekään! Tavallaan se kulkee käsi kädessä ep:n “Kermapersejulkkikset” kappaleen eetoksen kanssa!

Jos saisi jostain lukea että pikku baarireissun jälkeen luupäiset oi miehet käyneet tietynlaisen median edustajan asunnolla, niin en edes paheksuisi. Voisi todeta vaan että vaikka ikää tulee, niin pojat on poikia!

Kyllä tämä levy kannattaa hankkia vaikka eka 7″ ei olisi tehnyt täysin lähtemätöntä vaikutusta.